30 December 2016

Keguguran @ Missed miscarriage 14 weeks

http://4.bp.blogspot.com/-NBVRktzWQUk/Ual6xdY3wsI/AAAAAAAAEbI/oNsiNyJszu0/s1600/innaLillah.jpg 
"Sesungguhnya Kami adalah milik Allah dan kepadaNya lah Kami Kembali" 


Allahuakbar...Allah Maha Besar..Allah Maha Mengetahui...



Benda yang sama terjadi lagi dengan kes yang sama, tempoh yang sama... T______T..
Aku keguguran lagi...


Selepas kes keguguran Mei 2016 yang pernah aku story kat sini... , dua bulan lepas tu kesekian kalinya unexpected pregnancy lagi, padahal aku memang budget nak rehat kan rahim ni dulu kasi sembuh, kasi padu, tapi ye lah, macam mana kita tolak sekalipun kalau Allah SWT dah nak bagi, kita ni nak cakap apa kan, semuanya terkandung hikmah rahsia Allah..


*tulis diari untuk rujukan kemudian hari* 
*cerita agak panjang sebab nak bagi details segala kejadian, senang nak ingat nanti*
#Throwback >> Bulan September hari tu, beberapa minggu sebelum aku datang bulan, aku pelik, kerja nak pentido je, asal pukul 2pm je mata aku rasa berat sangat, memang berat tahap ko dah kena tidur, kalau ko tahan je mata, ko akan pening... So nak tak nak, memang aku akan nap sekejap kat workstation aku ni, lantak korang la nak cakap apa kan, bukan aku sengaja malas nak buat kerja.. Konon nak nap sekejap, padahal sejam lebih ko ngorok, wat taik mata.. Zzzzzzz... hahahaha, benda ni lama gak la dalam 2 mggu lebih camtu...

pastu dalam 24 sept, suppose aku datang bulan tapi takde, aku ileks dulu, sebab biasa r walau aku regular period tapi kadang lewat dua tiga hari standard ah... tapiiiiii bila dah nak lebih seploh hari lewat ini sesuatu sangat hokeyyy...
Malas nak wat UPT sebab dah boleh agak result dia, so aku biokan dulu... tapi time ni aku dah rasa mabuk lite².. loya²... tapi tak teruk lah..pastu malam je ngantok & mesti kul 9 @ 10 dah kena tido..

Kat opis bila dah habis episod pentido datang pulak episod sakit kepala, tegang urat leher, kang bila aku masok dalam surau bukak tudung nak urut² sikit kepala ni mulalah dorang senyum² dah agak aku pregnant, time ni mmg aku nafikan lagi sbb mmg belum official pon kan, UPT pon tak test lagi...

1 bulan lps lewat datang bulan, barulah aku wat UPT tu kan, takyah teka mmg boleh agak la positif dua line tu.. uhuk uhuk... lepas tu memang akan terus gi scan kat klinik favvy Dr. Wan Kamariah nuuuu di setiawangsa.


24 Oktober 2016
8 minggu 6 hari camtu usia kandungan masa aku gi scan.. sekali lagi doc cakap ada bleeding dalam rahim, luar kantung baby... 'Subchorionic bleeding' namo ehh ... kes sama masa pregnant affan fiqhry & pregnant yang gugur Mei 2016 ... sama sejibik sejebon. Nak tau lebih detail korang google je, sini klik tengok gambo scan 2D.


Time ni doc bagi aku mc 3 hari, bedrest...& doc ada bagi ubat hormon duphaston untuk kuatkan rahim. Duduk rumah macam princess, sikit kerja pon aku tak buat, lipat kain yang duduk je tu pon aku takde mood nak buat..Azim memang redho je, lagi pulak dia memang nak sangat anak lagi, so dia yang buat semua kerja² part time oil & gas tu, heeee...

Habis rehat 3 hari, aku gi kerja macam biasa tapi tak merempit dah la, naik kereta kemana²...memang ikut betul² aturan makan ubat, naik tangga pon langkah slow²..


16 November 2016 (12 minggu)

Booking KKIA Setiawangsa, bukak buku merah, ingat nak bukak lewat sikit tapi disebabkan fikir nak kena gi OPD HKL untuk endorsed MC yg terlebih hari tu, so gagahkan la jugak bukak buku awal, mana tau nanti Doc OPD nak tgk bukti or rekod pregnant ke hape kan..

Time ni scan doc KKIA, dorang macam terkial² carik heartbeat, sorang lagi doc datang check pulak, dia tunjuk ada heartbeat, maybe sbb thick abdomen so kurang jelas, tapi Wallahi, time ni aku dah rasa lain, sebab yang doc tunjuk ada heartbeat tu aku tak nampak pon, dia cakap adaaaaa... so aku iakan je lah :(


28 November 2016 (13 minggu 6 hari)

Time ni suppose aku dah gi repeat scan ngan Dr. Wan Kamariah, Klinik Setiawangsa, untuk check NT sekali, tapi bila tengok beras aku cakap ada promo Scan murah, klinik mediviron baru bukak kat Jalan Ipoh, so aku shoot lah kesana, Rm58 je rege scan, dapat CD dalam tu ada gambo scan & ada Graf untuk tengok perkembangan baby..


Sebenarnya time ni, aku tanya lagi & minta kepastian doc, ada heartbeat tak, dia cakap ada ni, tapi serius aku tak nampak pon yang berdegup² tu, dia just cakap semua normal. Tapi hati aku memang dah kesan sesuatu, cuma taknak fikir buruk je. Kalau tengok kat sini pon, scan & ukuran baby tu menunjukkan 11 minggu, padahal hari tu aku dah nak masok 14 minggu... kantung ketuban tu pon macam dah penyek kan...Tapi takpe, sedapkan hati, jangan fikir buruk..balik tu aku usap² perut, cakap ngan baby, jangan tinggalkan mama, stay dengan mama, membesar dengan sihat, dengan affan pon sekali siap cium² perut.


30 November 2016 (ngam² 14 minggu)

Pagi ni, aku tengah siap² nak gi kerja.. baru nak mandi, kuar darah 2 spot.. meragau gak la aku, cuak, dah kenapa, padahal takde pon rasa apa²... Tak sedap hati, ajak azim gi HKL je sebab dah alang² lambat masok opis konon ni, boleh lah gi OPD endorsed MC yang bulan 10 hari tu..

8am : Terus gi kat PAC, dorang daftar, bukak fail, pastu hantar naik ke EPAU (Early Pregnancy Assembly Unit). Dorang check jalan bawah, 'oz close'.. so pi katil sebelah untuk scan..

Berita dari doc buat hati aku luluh. Allahuakbar, selamber je dia cakap baby dah takde heartbeat, dah mati dalam kandungan.. Jadik doktor ni kena kental kan, kena buat muka takde perasaan..Bila dia tgk aku diam terkelu, tercengang, dia soh nurse panggil azim, then scan², pastu bagitau azim benda yang sama, time ni memang merembess dahh ayor mata T_______T , jadik lagi, kes sama, tempoh kandungan yang sama.. huwaaaaa... air mata tak terbendung dah, situ gak dia banjir.. Cry me a riverrrrr...

Lepas tu dia soh aku tggu luar jap, salin balik baju aku, sementara tunggu tu, memang banjir tsunami dah, sian azim beria dia pujuk aku, 'takpelah ma, dah bukan rezeki'... Aku tau semua tu, tapi ye la sapa tak sedeyh, kejadian kedua dalam tahun yang sama..dah la baru je scan 2 hari sebelum tu, doc Klinik Mediviron tu cakap baby aku ok..

Dalam 5 minit, nurse datang bagi azim borang daftar masuk wad, hari tu gak admit.. gelupor gak la, sebab memang tak budget, satu hape barang tak bawak.. tetiba je..

Naik Wad 15, Gynae, dapat katil hujunggg sekali, Kelas 2, dekat ngan tandas, sonang.. Lepas tu azim balik, ready barang² aku sebab kena warded kan, pastu petang tu baru dia boleh datang balik..

Dah masuk wad biasalah, kiri kanan, kes² gynae kan, yang operate buang rahim lah, yang kes gugur mcm aku lah, yang kanan aku pulak kes tak tau sakit apa, perut kembung penuh cecair, dah tebuk buang cecair tapi still kena tunggu result lab..yang depan adik² lagi, kes sama perut kembung penuh cecair, Allahuakbar, bersyukur Allah swt kurniakan kesihatan yang baik untuk aku..

dalam kul 10am tu MO round wad, tiap katil..sampai turn aku, dia review file then dia soh aku ke bilik scan untuk confirmation sekali lagi... terang² dia tunjuk kawasan jantung baby, memang dah takde denyut ke hape, pastu dia ukur tgk baby mcm 10 mggu, means dah 4mggu lebih gak la dah xde, boleh tgk kantung pon dah penyek, air ketuban pun dah kurang tu... so memang confirm dah takde & kena masuk ubat untuk tolong keluarkan.. T______T, dah tu yang aku gi scan 2 hari lepas tu apa... tsk tsk dugannnnnnn...positif, Allah sayanggg tuuuu

gambo ni aku snap dari file aku, buat kenangan..sebab scan dia clear sangat, kenangann


Lepas je siap scan semua, doc tu macam bagi semangat la kat aku, walaupon dia bangsa cina, lelaki pulak tu, tapi sangat polite ok.

Dia cakap 'ini memang perkara yang menyedihkan sebab dua kali kejadian dalam setahun kan... so u sabar ye... rehat dulu.. u ok tak ? Nak ke jumpa pakar kaunseling..'

Hahhaha, nak gelak aku, terus aku jawab, 'eh takpe, tak perlu, saya ok, kena terima lah doktor, ujian untuk saya, saya ok, tak perlu hantar utk doc kaunseling' (kot dia takut aku meroyan ke hape heee)
Tapi aku suka doc tu, bila mengajar doc pelatih garang ya hamatttt, sekali pusing muka bercakap dengan patient, terus ubah suara, 'ye makcik, ye kakak, ye adik, hari ni ok?' kihkihkih..

ok sambung citer..masuk mood sedeyh balik..

So sepanjang hari tu, aku just di monitor je, tekanan darah, kot ada demam ke hape, tapi darah aku kejap kang dia naik, kang check lagi ok balik, nervous kot.. takut kena rodok lagi, sakittttttt...



01 Disember 2016 (14 minggu 1 hari)

Pepagi bangun, mandi siap², sebab masa kes gugur awal tahun kat hospital ampang tu, dia bgtau kul 7.30am akan masuk dos pertama... ingat kali ni sama, tapi dah kul 10am baru doc datang tanya ada tak doc yang dah masuk dos pertama, memang takde le kan..baru kelam kabut soh aku gi bilik scan sana...

10.30am - 1st dos, kena rest baring je jgn bangun 2 jam pertama.. keputusan - hampa, takde apa² reaction.

1pm - 2nd dos.. haaaa lepas rest dalam 1 jam tu dia mai dah sakit perut mcm senggugut tu, aku tau ni lah masanya, lepas tu makin sakit, makin sakitt lagii.. time tu sib baik azim ada, dtg tghri tu, memang aku tak bagi balik le, tunggu sampai baby kuar... dalam 1/2 jam camtu alhamdulillah start dah pecah ketuban ke hape tah, kuar sikit²... nak tunggu baby kuar dalam 1 jam gitu, ulang alik la sister, nurse, doctor kat katil aku..pastu dorang datang balik, godek² tgk ada tak baby kuar, pastu sister tu tanya aku, takut tgk darah tak..laju jawab tak sebab nak gak tgk baby aku, then dia tunjuk..Allahuuuu... my baby, kecik je, dia letak kat tapak tangan dia... putih² merah lebih kurang anak tikus baru lahir tu...sifat dah cukup semua, tangan kaki terbentuk, pastu dorang bawak pi bersihkan untuk hantar forensik, then nanti azim boleh terus tuntut utk kebumi..

Tapi kan, kali ni hazabbb, sebab dua kali doctor rodok nak bersihkan sisa² darah dalam rahim tu, 1st dah rodok, pastu kat bilik scan kena lagi, sebab lepas scan tu dia tgk ada blood clot lagi sikit... perghhh nak nangis aku tahannn.. 

setel semua balik katil nurse soh baring dulu jgn gi bilik ayor pon...

yang bestnye kan kat HKL kali ni, nurse dia mak kauuuu baik nau nau... start dari aku dah turun darah tu, sampai ke setel siap semua, dia yang uruskan, dia yang tukarkan kain, dia yang cucikan aku buang air kecik dalam mangkuk tu semua, pastu dorang yang risau bila tengok aku tak selesa basah² darah semua tu, dia terus cakap meh saya nak tukarkan kain & alas katil, padahal aku belum setel lagi tu.. then bila nak scan tu dia siap tolak aku atas katil je sebab takut aku pening..padahal dekat je kot nak ke bilik scan tu....alhamdulillah Allah tarik satu nikmat tapi balas dengan orang² yang baik keliling aku...& kali ni sangat dipermudahkan... syukur



 huuu takde dah baby, urrppp gemuknya tangan, ppffttt, tu baru tangan je, haha



02 Disember 2016 (Jumaat)

Pagi² segerombolan doc round, MO, doc pelatih, nurse, & datang lagi doc chinese tu, bila dia belek je fail aku, terus dia owhhh, u haa..mcm mana hari ni ok? dia tanya lah mcm², then doc pompuan yg lain check perut, nak rasa rahim dah lembut ke hape kan..pastu  dia cakap today boleh discharge, alhamdulillahhh, rindu anak² le weyhh, HKL tak bagi budak² naik... 2 hari tak gomoi si affan tu..

Tunggu azim sampai lepas solat Jumaat, pi kaunter discharge, bayaran freeeee, biasa lah keje gov kan, then, terus shoot balik rumah, Home Sweet Home bebeyh.

Baby, semalam azim dah kebumikan kat Tanah Perkuburan Titiwangsa, tempat sama dengan kakak dia yang gugur hari tu..bawah tiang lampu, senang nak ingat kata azim..


Kali ni punye pregnant, tak sama macam yg gugur hari tu, sebab naluri aku rasa mcm pregnant boy, sebab nya azim tak ikut sama mabuk, muntah loya, (kalau pregnant gegurl dia jadik camtu), tapi kali ni tak, dia steady cuma rasa penant, ngantok je, dan aku pulak takde nak makan aiskrim hari², takde nak yg manis² coklat ke gula² ke hape.. pastu makan takde lah kuat sangat, kalau dah makan pagi, lps tu takde nak ngunyah² ke hape, member depan meja aku kat opis ni yang lebih pulak asyik makannnn je, cubit peha kiri peha kanan yang terasa sangatt kekdahnye tu BFF, dia cakap mcm dia pulak ngandong, kihkih..

& memang aku rasa pon yang aku pregnant boy, dia punya perasaan sama mcm ngandong aqeef & affan dlu... & azim pon dah sahkan yang baby tu boy, dia cakap masa basuh baby nak tanam tu, dia belek la tgk² boy ke gurl, ada secoit daging kat situ, tapi tak tau lah kan, saje aku suka² ngagak sedapkan hati... & kalau banding perut aku, boleh nampak pulak, pregnant gegurl dia punya lelemak tu ngembang je kat tepi² pinggang, yang kali ni muncung je kedepan.. begitchewwwww..haha

kenangan untuk aku, simpan buat rujukan masa hadapan, kihkih... asal pregnant je membadak, padahal baru 14 minggu 
ahh sudah lah kalau tak pregnant pon membadak jugekk, kahkah..



Ha, Masa pantang hari tu, memang aku mencarik² sangat tungku yang praktikal yg boleh tahan panas lama macam batu sungai tu, tapi nak yang mudah, so google sana sini terjumpa ini, yeayyyyy memang ni, memang power r, nanti aku story mana beli, azim pon suka...nyaman je tungku kat dia...





Babai 2016 yang penuh memori.. Dapat merasa mengandung Dua Kali setahun..walau sekejap je dipinjamkan kenangan tu.. :)





sini tepek link untuk rujukan pasal miscarriage ni..

http://doktorsiti.blogspot.my/2013/07/keguguran-bayi.html

http://klinikummi.blogspot.my/2009/07/saya-gugur-lagi-doktor_01.html

http://vitaminpilihanibu.com/missed-miscarriage-vs-incomplete-miscarriage/

16 June 2016

RESEPI MUDAH CARA BUAT ROTI PURI KENTANG

Roti puri ni memang feberet aku kalau gi breakfast kat NZ Garden sebelah opis aku ni, dia punya rasa nalarekekkk...ammak... sedap gila bila lalu kat tekak ni.. tapi idok le aku gi makan hari² kat NZ tu kan, kihkih.. time teringin je lah..


gambo pinjam kathyjem punya, jgn mara haa..

Disebabkan sedap tak terkata, so aku pon cariklah resepi, gugel yang paling ringkas & mudah untuk dibuat. Banyak gak resepi & olahan, so aku gabung² resepi ikut anak tekak sendiri, menjadik pulak, fewwiittt... so ok, malas bebel panjang, puasa ni, hehehhe.. bolehlah kalau korang nak buat untuk buka puasa petang ni ke, makan supper sebelum tido ke, boleh lah tambah lelemak kat badan tu :p


okey jom cekidaut... Bahan² mudah je mak bagi korang ni..

Tepung gandum, susu pekat/susu cair/susu tepung, garam, gula, butter, minyak sapi (optional), kentang, serbuk kunyit, cili hijau, bijik sawi, halia bawang putih, bawang bosau/bawang merah/bawang holland, halia, penggelek & kudrat yang sihat, kalau selesema sila pakai mask, heeee :)



Panaskan sesudu butter + sesudu minyak sapi.. cukup sekadar mencairkan ... kemudian tutup api... kalau takde boleh guna minyak masak je ... klu tak suka minyak sapi pon blh guna butter je..takpon minyak je..atau pon minyak sapi je pon boleh....



 
  3 cawan tepung gandum (aku pki sukatan cawan sponge bob tu)
1 sudu kecik garam
1 cawan air suam + 1 sudu susu pekat manis.. nak guna susu cair pon boleh... susu tepung pon boleh, asalkan bukan susu anak korang, heheheh... tak letak pon takpe... ikut taste masing2 nak letak garam dlm air tu pon boleh.. ikut la mana senang, kalau guna susu tepung & susu cair, kena tambah gula sikit dalam 1/2 sudu



 
Tuang sedikit demi sedikit air tu... uli smpi tepung tak melekat kat tangan je...klu air tu tak habis pon takpe...


 
 Smpi tepung habis diuli je..



 
Masukkan butter tadi...tuang dan uli sikit demi sedikit




Takyah lama2... agak2 semua dah sebati ngan tepung... rehat kan sekejap adunan tdi.. tutup la ngan kain basah ke..kain kering pon boleh...bukan ada letak yis pon kn...




Sementara tu siapkan kuah puri kentang dlu...



Bahan2...
Kentang 3@4 biji potong kecik2
Ginger paste ( 1/2 inci halia + 2 ulas bwg putih ) - tumbuk lumat
1/2 tangkai Cili hijau (optional taknak letak pon xpe...)
Bawang holland (xde dlm gambo)-dh habis mls nk beli tdi..letak bawang besor ke bwg merah pon boleh lah...potong dadu
Sayur campor (takde dlm gambo) - klu tak suka takyah letak..
Campuran biji sawi (yg ada cuma biji sawi je tadi) pon boley



 Panaskan minyak..tumis bawang holand & ginger paste..
Agak2 masak sket, masuk semua bahan yg tggal...
Masuk serbuk kunyit sket
Gaul2 sekejap..





 Masuk air...agak2 tenggelam kentang...klu nk berkuah sket, lebihkan air...perasakan garam & sedikit gula.. seimbangkan rasa dia





Masak je smpi kentang empuk... & kuah agak pekat...





Dah setel... kita jenguk balik adunan tepung tdi..bulat2 kn doh nnti senang nk canai... takyah besor2... adunan tdi dpt la 16 keping roti puree




Letak tepung sket supaya tak melekat...letak minyak pon boley, canai nipis2...



 
Agak2 dlm 6 keping ... stop & goreng dlu... roti ni time nk makan bru goreng sebab...klu sejuk dia liat...tak sedap...mkn panas2 baru careeeeeeee..




Tips menggoreng... pastikan minyak banyak.. & minyak betul2 panas baru masukkan adunan.. api kena besor..klu dh panas sgt pndai2 la kawal api tu..


TIPS menggoreng kedua... nak dptkan puri yg cantik naik menggelembung .. goyang2 kan adunan tu laju smpi naik kembung..then terbalekkan terus... masak roti puri ni tak perlu masa yg lama.. .. agak2 perang je terus tos minyak sekejap n angkat.. tak sampai 10 saat terus terbalekkan masak sebelah side pulak then angkat je, api besor tau, kalau tak roti akan masak lama then jadik rangup pulak, boleh je kalau suka rangup



Tu diaaaa...kembong²





Makan panas2... makan ngan kuah puri kentang & sambal sket... mkn ngan sardin pon best... ngan kari pon ok... ngan dalca pon mabeles..ikut la tekak masing... ada resepi yg letak yis.. ada yg pki air suhu bilik je... ada yg tak letak susu... ada yg campor tepung atta... so korg ikut le mana yg sonang...



anak mak si affan yang tak suka makan ni pon kalau dapat roti puri ni boleh habis sekeping tu dia sorang, serius sedap...



gemokkk....gebusssss......

ni sebab adunan terlebih besar, so potong dua, senang nak goreng tak yah kena minyak banyak





budak² ni kekadang gedik, nak bentuk bagai², mak layan je lah, asalkan korang makan...acuan banyak kan, kalau tak dok simpan je, tak guna..ini puri cinta kasih sayang namanya...







untuk abam azim always gedik buat lagi spesel, puri² cinta namo eyhh...haha

Share lah kalau rasa bermanfaat...Okbai...



07 June 2016

Aqeef Fahmi yang sweet muwit

Masa Mother's Day hari tu, biasalah budak² sekolah mesti ada kena buat kad kan, lagi² si Aleisya tu tadika lagi, itu je lah kerjanya, asyik buat kadddd je, yang si aqeef pulak kad dia special sket.. 

Yang dia buat kat sekolah biasa² je lah kan, sebab semua sama je, cikgu print siap² then dorang just colour & tambah ayat² sket..

Tapi hari tu, aqeef mintak kertas, kalau dulu memang takyah mintak, buat je apa korang suka, colouring, gunting, wat kapal, lukis & etc, tapi sejak menjak asyik buat sepah je so abah dah monitor & warning, jadinya kalau nak kertas or nak buat something mintak permission dulu dari abah or mama, itu pon kena kemas mainan dulu baru boleh mintak kertas, *padahal bab mainan, affan yang suka sepah², sian abang yang kena* ekekekekekke

ok ok, lepas dia mintak kertas tu aku memang wat derk je lah sebab kalau dihimpun boleh penuh almari dengan lukisan dia, contengan dia tah apa² lagi, 3 buku lukisan pon dah penuh tiap helai, ya aqeef dia kreatif sket banding adik² dia..maybe kidal kot.

ada la aku jeling² sekejap apa dia buat sebab siap bergunting & gam bagai, tapi takat jeling je lah takde ambik port apa dia tulis & lukis tu...

Esoknya, petang aku balik kerja, nah ambik, atas lemari solek aku dalam bilik dia letak.


I Love you mom, Open


Buka
Siap bermangga kunci bagai, tapi kunci tak bagi pulak, hahahahha, aku pon buat² bukak guna kunci rumah :p




Happy mother's day mom, Selamat Hari mama :)
I sow love you mom, sow sow, wakakakaka..
(i so love u mom, so so)
 love tu kemain rajin dia kaler, gunting satu² tampal..



 yang paling klimaks nya ni ha...Mesej tersembunyi


Angkat .... Terima kasih kerana melahirkan abang...
**perghhh perghhh cair mak ko baca nak oiiii, hahahahha abah ko pun tak suwit muwit camni, dulu je ada sekali abah ko wat kerja sweet, masa belum kawen dulu, dia bagi kad raya sebesar kertas A3, hahahahha, mak simpan lagi nak sampai sekarang**

hurmm..nampak tak dia punya effort nak menawan hati mama, alahaiiiii, moga kamu suwit muwit begini sampai bila², hormat kaum wanita, jangan suwit muwit nak memikat pulak, wakakakka.

Disebabkan kad ni sweet bagi aku, so aku memang akan simpan la, antara karya² terbaek dia, kalau yang tak best, merapu, aku buang je...

Hari tu, nenek kelate dia datang, dia tanya mana kad dia buat tu, aku jawab entah, lupa letak, mama dah buang kot, saje je main angin dia... punya la dia bengang, aku bagitau, sapa suruh sepah² affan dah koyak² mama buang je lahhh..mihmihmih, padahal aku simpan.


Esoknya aku balik kerja dapat lagi 1 surat, tempat biasa dia letak, atas lemari solek aku dalam bilik....

 OPEN MAMA


Mama, kenapa mama buat kad abang hilang yang abang bagi dekat mama tu ha....baru je nk bagi nenek apalah mama ni kan .. Affan hmmmmm (muka marah)
*kahkah siap bernota bagai, padahal boleh je dia direct bercakap ngan aku kan, tapi suwit muwit nye pasal, yang kelako siap lukis muka nak marah kat affan sebab koyakkan kad dia*

Dari kecik dia dah camtu dah, suka tulis² nota kat aku.. 
sebelum ni aku ada tulis kat entri sini 



Sampai ke mama pon dah terjangkit main tulis² nota ni, time ni dia tak sihat, so tak gi school, aku siap² masak kat dia sebelum gi kerja, dia bangun dia baca dia terus call.. 


hahhaha ngade kan kisah mak & anak yang suwit.. 

Rindu pulak kat budak berdua tu, khamis ni mama balik le ambik korang..cuti sekolah dua minggu, seronok la dorang balik kampung nenek kat kelate tu, hari² call, hari² main hp nenek hantar voice msg thru whatsapp. Hantar pict bagi makan ayam la, mandikan burung la, ni dah dua malam ikut nenek gi teraweh, puasa..alhamdulillah..



Okbai...

















06 June 2016

Kakitangan Awam dibenarkan balik awal bulan Ramadhan

Alhamdulillah, diberi kesempatan oleh Allah SWT sekali lagi untuk bertemu dengan bulan Ramadhan yang mulia hari ni. 1st day puasa, jangan la lemau kan...

Anak² mak si Aqeef & Aleisya hari ni 1st day puasa ngan nenek nye di Pasir Puteh, Kelantan, hope dorang boleh teruskan puasa penuh hari ni, risau si Aleisya tu je lah, kang banyak je alasan dia, penat la, hauslah, kalau dengan kitorang pandai lah menangkis helah², jangan nenek dorang tewas dah la..

Ha, minggu lepas kitorang dapat minit bebas dari Ketua Pengarah, Dato' KP kami dah luluskan permohonan untuk balik awal 1/2 jam dari waktu kerja biasa, tapi yang bestnye bulan puasa ni ada WP1 iaitu masuk 7.30pagi, kalau hari biasa dah tak dibenarkan dah.

Kalau hari² biasa kerja ni aku masuk kul 8.30am balik 5.30pm, sebab malas nak rushing pepagi kerja masa, tapi biasalah masuk lambat ni, nak gi kerja jalan dah jemmmm.. ppffttt..

Khas untuk bulan ramadhan sahaja, jabatan aku buka 3 peringkat waktu bekerja.. WP1,WP2 & WP3, lepas ni balik lah ke asal masuk kul 8am sahaja.


Masa dapat minit ni, rabu lepas, seronok la semua, boleh balik seawal 4pm, cepat boleh sampai rumah, cepat boleh masak ye dak... Tapi aku pilih WP2, masuk 8am - 4.30pm, tapiiiiiiii...time rehat dipendekkan dari 1 jam ke 1/2 jam lerrr... ye lah bukan nak gi makan pon kan..


Ingat kan jabatan kami je bos buat pelepasan ni, sekali semua dapat dah, JPA dah kuarkan Surat Pekeliling Perkhidmatan Awam berkenaan bulan puasa ni, nak baca boleh klik sini...

Yeay, tak sabo nak balik cepat hari ni, tengah pikir apa menu nak berbuka petang ni, since azim pon ngade nak follow aku wat Atkins, so senang kerja mak takyah masak nasik, cuma lauk kena lah 2,3 jenis, kalau tak memang tak kenyang, kuih muih memang tak dapek mak nak hadap, apatah lagi air yang manis² & sedap di bulan puasa ni...


Ok lah sebelum mengundur diri, mak nak mintak maaf kat semua if ada terkata, terumpat tanpa sengaja, terngata belakang, atau kata² yang mengguris hati sepanjang korang semua baca blog mak yang suam² ni, mak mintak ampun & maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki, moga ikatan ukhwah antara kita semua berkekalan sampai bila²... 

Bye.. Selamat Berpuasa Semua kesayangan..

#muahciked #takcukup #muahbanyakkkkk

02 June 2016

Mengandung anak perempuan atau lelaki ?


Masa aku pregnant, 1st 2nd, 3rd (yang gugur) *tahun 2010* & 4th si affan, aku tak pernah rancang, semuanya unplanned pregnancy, maksudnya aku plan lambat lagi sekali eh eh ada dah rezeki awal, termasuk yang ke 5 yang juga takde rezeki keguguran tempohari. T________T

Aqeef tu ye lah, anak 1st kan, baru kahwin, semua orang mengimpikan cepat² dapat cahaya mata, so aku & azim memang nak sangat lah anak, sampaikan ada sekali tu baru lps kahwin, berangan siap dok depan cermin, pegang perut konon² pregnant, padahal perut muncit dengan lelemak, kahkah.. buat gaya jalan kengkang² macam perut dah besor, letak bantal, azim gelak je nengokkan perangai aku time tu, dia pun memang nak la sangat zuriat benih dia kan.

Elok dua bulan lepas nikah, aku pun disahkan pregnant, alhamdulillah, time tu kami tak merancang & tak kisah, samada anak 1st tu boy or girl, apa rezeki Allah SWT nak bagi, kami terima je seadanya, dah bagi pinjaman pon dah syukur dah.

Lepas aqeef, 1 tahun lebih camtu, aku disahkan pulak pregnant 2nd, time tu memang tak bersedia lagi untuk 2nd baby, terlepas kata ko, heeee tapi bukan bermaksud unwanted kan, so syukur, rezeki lagi, time ni memang la mengharap gegurl pulak kan, & alhamdulillah sekali lagi rezeki, dapat lah gegurl si aleisya, sepasang dah.

Masa aleisya 10 bulan, sekali lagi terlepas, wakakakak *manjang*, pregnant lagi tapi bila dah 12 minggu aku keguguran, sama tempoh macam yang ke 5 ni, ye lah takde rezeki, tu pon ada gak mulut² manusia yang sengaja cakap aku yang gugurkan sebab aleisya kecik lagi, Allahurobbi, boleh korang terpikir camtu kan... hurm, kalau aku nak gugurkan watpe aku tunggu smpi dia 12 minggu, awal² aku terus buang ye dak, *otak singkat betul korang*

aleisya 2 tahun lebih, aku disahkan pregnant balik, terlepas lagi, *wakakakaka*, si affan, time ni aku tak kisah kalau Allah bagi boy, alhamdulillah, gurl pon syukur gak la, anak aku gak.

so bila 1st boy, 2nd gurl, 3rd boy OFCOZ yang 4th ni aku nak gurl, ha memang kali ni aku & azim merancang & berharap gegurl sebab nak bagi leisya geng pulak & aku nak la balance 3 lelaki 3 perempuan kan dalam family termasuk aku & azim la, baru fair & squareee gitu.




So masa konon² rancang nak mengandung anak keempat yang budget tahun depan tu kan, aku google semua info, cara² nak dapat anak gegurl, dari segi pemakanan, cara ehem, & mcm² kaedah lagi aku hadamkan, pastu siap google camne nak dapat anak kembar, kahkah, nak sangat kot, senang sekali jalan, penat berganda tapi berbaloi².

Last² tak sempat prepare apa, eh eh bersenyawa dah la dalam perut ni, jadinya segala ilmu² yang aku hadam konon cara² baby gegurl tu berkubur je lah, & kali ni aku berharap Allah SWT tunjuk kekuasaan Nya sekali lagi untuk bagi baby gurl kat aku, selang² lah mcm before, heeeeee... *berharap lah sangat tu* tapi kalau rezeki nak bagi boy pon aku terima je lah, bukanlah nak merajuk pulak ye dak.

Disebabkan keinginan membuak² tak nyabo nak tau gurl ke boy walau baru 2 minggu, *sokmo excited* haha, so aku pon google ciri² @ tanda² kalau pregnant baby gurl.

1) Muka akan banyak naik jerawat
Haaa yang ni memang aku akui, masa aku pregnant hari tu, muka aku kusam giles, nak make- up pon malas, apatah lagi berbedak gi kerja, memang aku biorkan aje. Lantok disitu, Jerawat pon naik bermaharajalela, tapi tu lah aku kalau selfie memang nampak cun je dalam gambo, kahkah, hakikatnye kalau korang jumpa aku depan² mesti tak kenal, dengan mata panda nya, mata bengkak nya (hakikat dari kecik), dengan kusamnye, haishhhh.

kemain aku pose nak kasik nampak jerawat² tu, tetap dalam pict tak nampak, memang camera sayang aku lah, wakakakakka...



2) Tetap nampak langsing walau hamil
Yang ni aku tak setuju, sebab non hadonya ko nak kurus kalau pregnant, wakakakaak, lagi pulak, pattern badan aku, kalau pregnant anak lelaki memang tak naik banyak berat, perut pon comel je, tapiiiii kalau pregnant perempuan, awal² berat dah membadak, pffftttt...


3) Suka ngidam / makan buah² an
Yup betul, masa aku pregnant aqeef dulu, aku mesti minum soya hari², buah langsung taknak, beza dengan pregnant Aleisya, hari² mesti kena makan honeydew, kalau tak dapat boleh resah gelisah, & masa pregnant tempohari pon aku sukaaa sngat makan buah², hari² mesti kena makan, kalau tak aku takkan berenti makan, sebab rasa tak complete meal aku kalau takde buah.

4) Suka menghias diri & mendandan anak perempuan
Bab menghias diri ni aku akui belum lagi, sebab masa tu kan aku tgh mabuk mana lalu nak berbedak muka aku ni, lipstik jauh sekali, biasanya lepas mabuk baru datang mood rajin berbedak segala, tapiii mendandan anak perempuan tu ye, aku jadik suka nak ngikat², sepit² rambut si leisya, rasa rimas je kalau tengok dia comot², pattern anak² mak ni yang lelaki kemain kemas, cute, comel, yang perempuan sorang tu MasyaAllah heng sana heng sini, ganas kemain, tu si aqeef selalu panggil leisya rambut kak limah, sian leisya, mentang² dorang rambut lurus je, si aleisya ikal..

5) Mood sering tidak stabil / Moody / Mood Swing
Ini biasalah mana² pompuan ngandung memang gitu ye dak..kejap kang ok, kejap kang gelak kemain, kang datang sensitif nangis pulak, wakakakaka, salah beli maggi pon nangis, macam² hal...

6) kurang mood nak bersama
wakakakaka, tettttt biarlah rahasia

7) Degup jantung bayi lebih lambat
Yang ni tak sure sebab masa aku pregnant dulu kecik lagi kan baby nye, takde la wat EEG tu, tapi masa aku 1st scan dulu, doc Wan tu ada cakap jantung tak clear sangat, maybe tu lah kot, atau tu tanda² nya baby tak menjadik & keguguran T___T


8) Suka ngidam yang manis²
Of cozzzzzzz la, hahah, tiap² hari lepas breakfast aku mesti nak makan aiskrim, mula² tau pregnant tu aku mesti nak aiskrim magnum, tiap² hari beb, ada la dekat 2 mggu camtu, kopak duit mak, lepas tu muak, nak aiskrim lime pulak, yang luar hijau limau dalam vanilla tu, perghhh masam² sejuk syokkk je kat tekak ni. Selain aiskrim of coz la cokelat, member opis aku tau² je siap belikan aku M&M's lagi, heaven.. Breakfast pepagi dah carik ais, milo ais, teh ais, pastu tak menahan order suruh buat manis, hadoiiii, dasyat betul selera, same goes to pregnant aleisya dlu, heeeee :)


9) Posisi tidur lebih suka mengiring ke kanan
Yesss true jugak, suka nau aku hadap ke kanan, hadap dinding, kadang bila lenguh tu tukar position ke kiri kejap je, pastu eh pusing kanan balik.

10) Suka mengkhayal anak perempuan
Betul jugak, sebabnya aku jadik suka, sebak tengok baby gurl, anak² pompuan, anak che ta' alahai cuteeee... kang kalau ada yg share² kat fb baby² mat saleh, mix yang cute² aku mesti save dalam gallery phone, :)

Pattern aku kalau pregnant aku mesti tengok pict baby² cute konon boleh terkenan la, wakakakakak..siap jadikan wallpaper pc la, phone la, tengok hari².

Pastu masa pregnant hari tu, selalu sangat mimpi baby gurl, comel², siap mimpi bos aku hadiahkan baju baby gurl kat aku... tapi orang kata bila mimpi budak² ni petanda tak elok, Wallahualam.


11) Morning sickness yang teruk
Kalau yang ni aku takleh nak confirmkan sebab mana² aku pregnant mesti mabuk teruk, baik lelaki mahupon perempuan, heeeee, pepagi dah muntah pahit, kang malam mesti demam gigil² macam la sejuk benor, siap berkelubung, padahal rumah panas je, cuma aku boleh beza aku pregnant boy ke gurl melalui muntah pepagi tu, kalau  hijau, maknanya boy, kalau kuning gurl, sebab memang cenggitu, masa aqeef hijau, leisya kuning, yang affan hijau balik, so masa pregnant hari tu, kuning, yeayyyyy so berangan lah sangat baby gurl time tu..



Banyak lagi petanda & ciri² pregnant baby gurl ni, ada yang sama ada yang lain, tiap orang tak sama pengalamannya, ye lah sedangkan antara kita adik beradik pon lain gayanye ni pulak anak ko dengan anak aku kan, ye dak..

Selain google ciri² melalui kehamilan ni kan, aku ada wat lagi satu, Baby Gender Urine Test nama dia, heeeee...

Cara dia, ko ambik sesudu soda bikarbonat, campur ngan urine ko, kalau buih dia naik menggelegak, means baby ko tu boy, tapii kalau buih ko tu naik lite² je maknanya gurl, anddddd of coz la aku punya gurl, yeayyyyy.... seronok le konon, *time tu*

Ada minah² saleh wat tutorial kat youtube ..agak geli la sikit , hhehhehe sebab air kencing kan, yarksss, wakakakak, 

so yang ni rupanya kalau boy https://www.youtube.com/watch?v=INjQ_8cue6s 

yang ni kalau ikutkan result gurl, https://www.youtube.com/watch?v=iGqrbppkR_M  tapi mak dia cakap boy pulak, silap paham lettewww ...

Ada video yang mula² aku tengok tu siap tunjuk dua² result sekali, tah mana aku carik tak jumpa pulak..


Selain tu yang menguatkan masa aku pregnant hari tu ialah baby gurl sebab azim mabuk teruk sekali ngan aku, muntah² loya, padan muka dia, hahhahah, baru lah sama² merasa kan, kes sama masa aku pregnant Aleisya dlu, dia pon sama mabuk, time pregnant aqeef & affan dia relaks je..

So lepas aku discharge wad hari tu lepas keguguran tu, kan gi tuntut mayat 'baby' kat forensik, and yessss terbukti lah firasat² aku & azim yang memang baby aku kandungkan tu gurl, walau belum sempurna bentuknya tapi nampak dah la, hurmmmmm tambah la sedih kan, sebab memang mengharap gurl kali ni, tapi takpelahhh dah takde rezeki nak wat camne, insyaAllah ada rezeki lain nanti, kot kembar ke...Aminnnnnnnnnnnn...

korang doakan sekali tau... *hug & kisses* #muahciked

*elok dah habis pantang ni muka pon kembali glowing, datang dah rajin nak make up² balik, sayang nak kerat rambut depan si Affan tu, sementara nak tunggu panjang, dia pon rimas dok cucuk mata, so kita ikatkan je, mula² ngamok gak, pastu eh suka plak, budget comel lettewwwww* 
(Leisya tiada disitu sebab ikut mummy dia balik kampung jumpa opah, opah rindu debot katanya)





p/s : aku memang penceria orang nye, pembadut, penglawak, suka gelak, suka buat orang gelak, tapi jangan cakap aku tak sedih dengan musibah yang menimpa ni, sebab aku sedih belakang korang je :)

Ariosss..

31 May 2016

Keguguran 14 Minggu

http://4.bp.blogspot.com/-NBVRktzWQUk/Ual6xdY3wsI/AAAAAAAAEbI/oNsiNyJszu0/s1600/innaLillah.jpg 
"Sesungguhnya Kami adalah milik Allah dan kepadaNya lah Kami Kembali" 



Dah takde rezeki ngan baby ni, sempat bersama dengan aku lebih kurang 14 minggu 5 hari je dalam perut ni.

Baby aku kandung disahkan takde heart beat dah & kena paksa bersalin untuk gugurkan.. :(
Of coz la sedih giles kan, tapi kita sebagai orang Islam kan kena berpegang pada Rukun Iman, percaya pada Qada' & Qadar, so aku percaya semua ni ada hikmahnya. Takpe mak Redho, Allah knows best. 

>>
Camni kronologinya...Cerita entri lepas kan aku bagitau doc suruh datang scan balik masa kandungan 13 minggu kan, antara tarikh 5-8 Mei 2016, tapi kalau ikutkan time tu aku kena balik kampung MIL urusan tanah pusaka family azim, alang² pulak kawan aku nikah 6 Mei tu kat Kota Bharu, so memang rancang nak balik lah. Cuti rehat pon dah apply siap² 3 hari tu.


*tulis diari untuk rujukan kemudian hari* 
*cerita agak panjang sebab nak bagi details segala kejadian, senang nak ingat nanti*

03 Mei 2016 (Selasa)
So, disebabkan selasa malam ni aku suppose dah kena gerak balik kelate, makanya aku pergi awal untuk checkup NT tu, sampai klinik aku bagitau kaunter boleh ke datang hari ni sebab tarikh appoinment tu aku kat kampung dah, dorang cakap ok, so proceed je, tunggu lah doc wan kamariah tu sampai kul 9.

Elok baru kul 9.10am, dorang dah panggil nama aku, ehh cepat la pulak, ini sudah bagus, masuk dalam, baring utk scan, doc india buat saringan dulu, bila aku tanya Doc Wan xde ke, dia jawab nanti dia dtg tgk, i scan dlu, hurmm ok je lah kan... dorang nak bagi cepat setel la tu.

Aku bagitau lah doc tu ini 2nd checkup, doc suruh dtg 13 minggu utk check NT, masa doc tu scan aku tgk dia mcm terkial² sikit, dok pusing² alat tu atas perut aku, berapa kali dia freeze pict pastu gerak balik, last² dia cakap, hold on ye i panggil doc wan.

Time dia kuar tu, aku & azim siap gelak² lagi, sebab kat screen tu dah berubah pulak tarikh EDD aku jadik 10 Nov 2016, azim gelak la ha kan dah cakap baby kuar nanti 10hb, aku pulak ejek² cakap xpe nanti 9hb saya terus push baby kuar ..hurmm *main² pulak kitorg kat situ*.

Suddenly doc wan masuk & take over aku.. muka dia nampak tak ceria, aku cam biasa bagi salam kat dia, dia jawab, pastu terus scan, dia cakap doc tdi bgtau ada masalah ? meh kita check, pastu dia tarik nafas, hembus & bgtau aku, baby dah takde.. !! *krik krik krik krik* aku pandang azim, azim pandang aku..


Pastu dia bagitau awak tengok sini, baby takde heart beat dah, kalau saya bukak warna pon takde warna merah darah kat jantung ni, kalau ada merah maknanya jantung berdegup mengepam darah kan... *aku terkebil, terkedu, tak tau nak cakap apa*

Soooo... camni lah, baby memang dah tak ada ni, so i bagi surat untuk u refer ke hospital ye untuk keluarkan, kita tak boleh nak cuci sebab baby dah ada tulang.. *Allahhhh.. pedih je hati aku dengar berita ni, mata aku memang dah berkaca nak nangis dah, tapi ku tahankan dulu, aku pandang azim, memang kelat sangat muka dia, lagi lah aku nak nangis*


*kenangan yang mama ada dengan baby, memang nampak dah tulang belakang dia semua, tu yang doc tak boleh cuci kot hancur ke, so memang kena natural abortion lah*


Keluar je dari bilik doc tu terus aku masuk toilet & merembes terus air mata aku tak dapat nak ku tahan dah, seriously, memang aku nangis sungguh²... Ya Allahhhhhh, tu je yang mampu aku ucapkan..

bukak pintu toilet azim kat luar, tengok mata dia pon dah berkaca, sambung lagi menitik air mata aku, kitorang dua² tak tercakap apa², terus aku keluar dri klinik duduk kat kerusi luar, bagitau azim, dia je tunggu dalam untuk setel bil semua.

Duduk sekejap, on handphone, whatsapp kat group family aku bagitau berita ni, sambil nangis lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... T_______________________T

.
.
.
1 minit

.

2 minit

.
5 minit melayan perasaan.. azim pon keluar pastu aku ajak balik dulu sebab nak mandi & kemas² beg, bawak segala keperluan gi hospital, kot² terus admit ke kan...

Sampai rumah, aku naik siap, azim gi ofis dia print Guarantee Letter (GL), padahal boleh je guna aku punya sebab kami dua² kerja kerajaan tapi dah dia cakap gitu aku ikut je la, otak time tu pon takleh nak berfungsi dengan betul nak berfikir.

Siap semua, dah pukul 10 lebih, terus shoot ke hospital ampang, daftar, tunjuk surat refer doc tadi, pastu dorang soh aku naik wad EPAU (Early Pregnancy Assessment Unit).

tukar pakai kain & tunggu utk doc situ pulak check & scan.

Masa tu aku berdua ngan sorang akak tu kes sama ngan aku, tapi dia baru 7 minggu katanya. Kandungan ketiga, pastu dua² diam melayan perasaan.

Dalam 10 minit menunggu, nurse panggil nama aku, masuk bilik tu, naik atas katil baring, doc pon start scan, berita sama dia bagitau, memang takde heartbeat dah, pastu dia panggil sorang lagi doc untuk confirmation, pon dia bukak colour scan tu untuk tengok warna merah (darah) kat jantung, & confirm takde dah... T_________________T

Sepanjang dorang dok ngerjakan aku tu, fikiran aku tah melayang ke mana, rasa mcm sebak sangat. Masa doc tanya aku dia bagi dua option tu pon aku mcam blur, tak tau nak bagi keputusan..

Aku dengan blurnya tanya kalau saya nak keluarkan je boleh ke buat sekarang ? Ye lah kan kalau confirm dah takde kenapa nak tunggu ?

Dia cakap ; kita takleh la cakap, 'owh baby dah takde, buang je lah', *dushhh* ..merah aku rasa muka aku.

Wallahi bukan macam tu maksud aku bertanya tu, tapi doc tu pikir lain. Aku pon terangkan balik, bukan doc, saya blur sebenarnya, kenapa kena tunggu padahal baby dah takde dalam 3, 4 ari camtu, so takde apa² infection ke nanti kat rahim saya, tu maksud saya, *sambil aku senyum kelat*

Doc pon terangkan balik, memang boleh kalau saya nak bagi ubat untuk terus keluarkan, tapi biasanya kes mcm ni, kita akan tunggu untuk 'natural abortion', biasanya natural hormon badan kita, dia akan gugur sendiri bila baby dah tak bernyawa. So nak tunggu ke macam mana? Atau u nak bincang dulu dengan husband, aku cakap takpelah, saya tunggu lah, mana tau ada keajaiban nanti yang Allah nak tunjukkan, mana tau DIA just nak jentik aku je sebab terleka ingat DIA, mana tau ada harapan lain untuk aku & baby nanti kan.. T___T

So dia bagi tarikh lagi 1 minggu lebih kat aku, kalau still belum gugur sendiri, so 13 Mei datang balik untuk induce, kita paksa bersalin.

Setel semua, dapat mc 3 hari, balik lah balik, terus call MIL bagitau takyah la datang KL sebab kami nak balik sana, ye lah, dari aku mc tapi tak dapat rehat kat rumah, dek kebisingan jentera construction sebelah rumah aku tu, baik aku teruskan plan asal, balik kampung, tenang sikit kepala ni kan..

Tapi doc dah pesan lah, kena aware mana² hospital terdekat kot tumpah darah masa otw nak balik kelate tu kan. 'Ngepek' gak la MIL sebab dia dah berkemas² nak ikut adik ipar aku turun KL malam tu gak bila dia dengar berita ni.


04 Mei 2016 (Rabu)
Kul 3.30pagi sampai rumah MIL di pasir puteh, alhamdulillah takde apa2 yang buruk berlaku, itu pon asal dah dekat ngan spital Bentong, azim kejut 'ma awak ok tak, nak berenti tak', kang hospital Raub tanya lagi...punyalah concern kan...sampai lah ke Kuala Krai & Pasir Puteh. Siang tu melepak je kat rumah, takde nak gi mana, lagi pon baru sampai letih la kan..better rehat je..lagipon kalau aku balik rumah MIL jarang pon berjalan ke mana.. bangon, makan, tido, bangon, makan, begitu episod membesarkan badan.

05 Mei 2016 (Khamis)
Semalam dah melepak, so hari ni aku ajak azim gi kota bharu, carik nasik kerabu tumis jb, kat Kg Khatib Ali, Jalan Bayam sana.. Yang sebenornya ngidam nengok kambing bakar dia tu.. dah kenapa korang viral kan kat fb, menggugat keimanan mak mengandong ni, walau baby dah tak bernyawa dalam perut ni, tapi still masih ada rasa mabuk, ngidam semua, sebab hormon kata doc wan kamariah hari tu bila aku tanya. Balik dri makan ni, gi merayau carik Masjid Kg Langgar kat area Hotel Renaissance, KB sebab esoknya ni member aku nikah kat situ...Dah la kul 10.30 start nikah, kang ngagau esok baru nak carik jalan, sesat barat. Lepas dah jumpa masjid, ke rumah kakak member aku pulak survey jalan untuk kenduri bersanding dia, di Pengkalan Chepa.. sampai lepak lebih kurang, tolong dia siapkan hantaran sikit, balik rumah MIL balik.

Ada yang tanya, berani jalan2 dah tau camtu, aku cakap tawakal je, lagipon semua dokumen untuk ke hospital memang aku letak siap2 dalam kereta, in case apa2 shoot je terus ke hospital mana yang berdekatan, lagipon ikut pengalaman keguguran sebelum ni tahun 2010, kalau nak gugur secara semulajadi ni, dia ada kuar tanda dulu, yang sebelum ni, dua hari aku kuar tanda darah sikit2, just blood stain, hari ke tiga baru tumpah darah semua..

*kenangan* perut orang ngandun 14 minggu tapi udah rupa 5 bulan, hehehehhe memang start ngandun je terus nafsu makan membuak², walaupon mabuk tapi time makan dia ok je... ppfffttttt



06 Mei 2016 (Jumaat)
Ke Kota Bharu lagi pepagi untuk majlis nikah & sanding my best fren di office, time ni anak2 semua memang tak bawak, si aqeef awal2 takmo ngikut, panas & nanti dia bosan katanya, dah dihasut pulak adik2 dia jgn ikut & korang rasa dorang kisah mak dorang ni tinggal tak bawak, lagi dorang suka boleh heng sana heng sini main ayam, mandikan burung segala tu, MIL aku pon memang takkan bagi aku bawak budak2 ni kalau nak kemana2... elok le pon, memang tgh musim panas, aku pon tak tahan, berpoloh2 kat kenduri.. Kul 3pm gerak balik Pasir Puteh, sampai rumah memang bahagia budak2 ni makpak takdak, suka la buat apa pon tak kena marah kan...

07 Mei 2016 (Sabtu)
Malam ni kul 3pagi aku gerak balik kl, sampai kl dalam kul 11 camtu, sebab banyak nyinggah.

09 Mei 2016 - 12 Mei 2016 (Ahad - Khamis)
Still gi kerja mcm biasa, time ni semua datang tanya aku ok ke x, hai hai, kejap je dah tersebar, hehehehe, padahal aku just bagitau ketua aku je sebab aku tak datang kerja hari tu & mc 3 hari.. sayang gak korang kat aku kan, ekekeke. Takkan lah nak jawab kata ok kan, of coz la sedeyhh beb.. T_____T

13 Mei 2016 (Jumaat)
Pepagi aku dah siap & kuar gi hospital ampang bawak kad appoinment, daftar di Wad PAC dlu, pastu naik gi EPAU, tunggu giliran doc panggil, masuk pulak untuk periksa, jawapan yang sama doc bagitau, memang takde heartbeat dah, ingat leh admit terus tapi eh eh dia soh balik pulak sebab nakkk jugak tunggu natural abortion. Dah rasa nak marah sebenarnya kat doc tu, aku risau kot infection ke apa, sebab dah nak dekat 2 minggu kan, masa scan pon baby dah nampak mengecut, air pon dah kurang.

Bila aku tanya doc cakap, awak baru 2 minggu je, kalau dalam masa sebulan tak kuar gak baru kita tolong keluarkan.. T___________T. 'Korang tau tak apa aku lalui, bawak baby yang dah sah² kita tau tak bernyawa dah, mental dah aku sebenarnya, tapi still under control, takkan nak tunjuk kat korang kan, tak macho r'. Then bila aku tanya boleh tak saya taknak tunggu dah, pastu doc tu cakap kejap saya tanya 2nd opinion sambil dia keluar balik ke meja dia.

Menunggu lah lagi aku kat bilik prosedur tu. 10 minit, nurse datang suruh tukar pakai seluar balik... urrgghhh..maknanya kena balik lah tu..  Ggrrrr... mendidih je aku rasa.

Menunggu lah lagi lps tu, dalam 15 minit tu nurse panggil, pastu doc cakap, saya dah call pakar, so ahad ni masuk wad ye, bawak borang ni daftar dlu masuk wad & naik ke wad 6A nanti..

Alhamdulillah lega, harap² semua nya dipermudahkan nanti.. balik lah semula ke rumah, so hari tu aku diberi MC, rest je kat rumah.


15 Mei 2016 (Ahad)
Pepagi dah kuar, 7 lebih azim drop aku kat wad PAC & ke rumah adik aku hantar anak². Tumpang sana jap. Aku daftar, pastu ke kaunter daftar kemasukan wad pulak, setel.



Naik ke wad 6A, tunggu dorang bukak fail aku semua, sambil tu kena timbang berat, ukur tinggi semua, berehat la kat katil 2, tak dapat nak huni Wad kelas 2 sebab penuh dah mana² ngan pesakit kanser + rawatan kemoterapi... situ wad gynae, so kanser semua pasal serviks, rahim, etc.. ngeri T___T

Untuk sepanjang hari ni, aku just berehat je untuk monitor tekanan darah, kalau ok je tak tinggi tak rendah, so esok baru start 'induce' (masuk ubat paksa bersalin). Doc kat gynae yg check aku pon scan sekali lagi memang baby takde heartbeat dah, so aku memang dah tak mengharap apa² pon, dah redho untuk melepaskan.

 

Sebelah menyebelah aku semua kes kemo, yang muda² dari aku pon ada yang dah kena operate buang rahim sebab ada ketumbuhan, botak² semuanya.. T_________T, insaf beb.


16 Mei 2016 (Isnin)
Pepagi kul 7.30, start masuk dos 1, 1jam kena baring je untuk ubat tu buat kerja, dah 2 jam, xde sakit apa, kena pulak masuk 2nd dos, baring 1 jam, lepas 2 jam still lagi takde rasa sakit apa, masuk pulak dos ke tiga, samaaaa... T___________T, aku dah meroyan² dah, baca macam², doa dipermudahkan urusan, sampai lah dos keempat, limit badan kita 1 hari 5 dos je, time tu dah waktu melawat petang dah, husband & anak datang, adik ipar datang, tapi time tu dah rasa sakit² mcm senggugut, lite² je dulu, lepas je dorang semua balik dalam 6.30 gitu dah rasa sakit perut kuat, pastu balik ke katil, tetiba rasa basah je, gi toilet tgk mcm air ketuban + darah dah kuar dah, naik katil, duduk sambil istighfar, baca doa macam², takut gak beb, gilak tak cuak, sebab kan tiap kelahiran lain pengalamannya, pastu aku panggil doc pelatih yang kebetulan dok round kat situ, kelam kabut dia bila aku bagitau dah bleeding banyak. Atas katil tu gak baby kuar, tsk tsk T_______________T, tapi sebab uri tak keluar lagi so kena pergi ke bilik prosedur untuk rawatan lain, call doc, datang doc On-Call doc india lelaki.. T____T, redho..

Bila habis kuar semua uri, doc rodok gak la nak kena kuarkan sisa² darah ketul semua tu, sakit beb, nak je aku meraung kat situ, tapi biasa r kena r cover macho... T_____T, setel semua dia scan perut & doc bgtau complete miscarriage so tak perlu kena D&C (cuci), alhamdulillah, memang aku doa² jangan le kena cuci, lagi lah lama aku kena pantang nanti, heheheh.

Siap semua, kena balik katil cuci sendiri, tsk tsk, masuk bilik air nak mandi tukar baju, pastu aku dah rasa nak pitam dah, cepat² siap naik katil semula baring... dah maghrib time tu, terketar² call azim soh datang sekejap, nak mintak bawakkan minyak angin sebab sakit perut (rengat) + pening kepala (nak pitam), sian azim, kelam kabut gak la dia nak kena urus budak² bertiga tu, belikan makanan, pastu hantar ke rumah adik tumpang kan kat situ kejap, shoot ke hospital, bancuh kan aku air milo panas, pastu dia dok jap dia balik, takleh lama², esok anak sekolah, sian pulak dorang ke hulu ke hilir macam tu.. dugaannnnnn.. !!

Dalam 2 jam gak aku baring kat katil tu, bila dah rasa ok sikit, aku bangun gi toilet, pastu malam tu takleh tido, sebab doc & nurse pon kejap² datang bukak lampu check patient sebelah tu, kejap tukar air, kejap cucuk darah balik, kejap check suhu badan, sian dia.. dalam kul 3 camtu aku terlelap dah, sedar² dah kul 6.30, bangun mandi siap² semua, kang doc nak round lagi.

Dalam 8.30 doc round katil check semua patient, sampai kat aku, dorang soh scan sekali lagi untuk kepastian, kalau ok semua boleh discharge dah hari tu, yeayyyyy... home sick *sangatttt*

Alhamdulillah, bila scan perut, rahim semua dah kosong, xde sisa², disebabkan katil penuh, so banyak lagi patient tengah menunggu untuk katil kosong, nurse suruh aku kemas barang, tukar baju semua, duduk kat rest room depan nuuu, bagi laluan kat patient baru masuk plk, hurmmmm crowded dah Hospital Ampang sekarang. 

Nak tunggu azim datang lambat lagi, dalam kul 3pm, tengok jam baru kul 11am, dok la bilik situ sambil borak² ngan sorang patient kat situ, anak 1st, c-zer, baru seminggu, warded sebab jahitan terbukak & dah bernanah, so kena la rawatan & jahit balik, ngerii dengar jahit² ni.

Azim sampai, daftar keluar wad, bayaran freeeee, biasa lah keje gov kan. Lepas tu terus ke Unit Forensik untuk ambik 'baby'.. T___T

 

Then, terus shoot balik rumah, Home Sweet Home bebeyh...Hari dah nak petang, tunggu abang aqeef balik sekolah agama dulu, sebab nak bagi dia tengok adik dia (baby) untuk pertama & terakhir kali, baby kuar tu memang cantik sangat cukup sifat dah, tangan kaki semua. :)


 lebih kurang camni dah, besar tapak tangan


Masa aku pregnant hari tu, aqeef yang paling teruja, walau dia selalu membebel berat aku membadak tapi dia gak yang selalu pujuk aku balik, ye lah mama gemuk sebab ada baby, so bila bagitau dia yang baby dah takde dia lah yang paling sedih, menangis 1 jam tak berenti...serius beb, beria dia nangis, ngan aku² nangis sama, sian aqeef, abang² sangat perangai dia, dalam hati ada taman. T___T

Part Azim pulak, dia setel urusan kebumikan baby kat Tanah Perkuburan Titiwangsa wat cepat² sebab hari dah nak maghrib.

Pengalaman 3 hari 2 malam check-in di Wad Kelas 3 Hospital, banyakkk sangat the other side yang aku nampak, lenkali story.. :)





Have faith, keep faith, though Allah knows best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati