09 July 2013

Resepi Kek Coklat Moist

resepi kek coklat lembap aku namakan, sebab apa sebab kek dia rasa basah² gitu, coklat topping dia meleleh pulak, perggghhhh so melting, hehehhehe...


aku ni bukan jenis ada masa nak membaking ke, mengukus kek ke kan *ye lahhh mak anak lapan nok*  , lagi pula gadget² masakan kat rumah ni bukan banyak benor, oven pon takdo, camno nk membakar kek nye, hehehehhe....so satu hari tu bila gugel nmpak satu resepi ni sangat lah senang, tak perlu nk membakar bagai, kek ni kukus jeeeeee....weeehuuuuuu

elok pula masa buat ni ahad lepas sebab buat makan sket, menu nasik kerabu request by mak buyong my bff dari putrajaya, stat dari mabuk² dlu dah ngidam nk nasik kerabu air tangan ahkak, kikikiki sampai dah nk beranak aku tak berkesempatan nk membuatnye, so dh nak puasa ni kan, nanti lps raya dia nk bersalin dah, nak tak nak, walau tak redho ku buatkan jua, hahahahahhahah jgn mara haaa ana...disebabkan aku ni anak lapan mana la dan nak masak sorang², gila ko nasik kerabu tu dengan ikan dia lagi, ulam² dia, dah la request solok lada pulak tu, pergghhhh terbaekk kekangan masa nk masak tu kan....aku pon masak bersama my another bff yg ku import dari kota bharu, heheheh takde lah kawan opis ku juga, si nor tu...alang² dia balik kmpong hari tu dia bawak mai bunga biru utk masak nasik kerabu tu & lada utk buat solok, haaaa gitu lah kisahnya...

so kek kukus  ni utk desert la kan, selain salad buah sekali..


banyak plk menceceh...ok untuk cik puan shida & cik puan fazi di admin tu, sila copy & print resepi ni sekarang jugak, korang tak buat siap korang, kalau aku upload makanan tu lajuuuuuu je mintak resepi kan, hehehehhe, dah la kukus kek kul 2 am, nk tggu siap tu 3.30 baru tdo, terbaekkkkkk...


haaa takleh nak upload sket laju je yg terkeliur tu, hehehhehehe, *apak i pon nak jugak* mmg saje pon nak bg korang memendam rasa... :p




here the recipe...tiru sukatan ni bulat² jgn nak mandai modified, hahahahha



ok nampak ini bahan² sila pergi pasaraya & dapatkan dua belas bahan² ini, jangan kurang, terlebey takpe... *minyak masak - tiada dalam gambar*



Korang perlukan :

1)   Tepung Gandum
2)   Susu Kotak (Full Cream) nk pki sket je tapi akak beli besor teros
3)   Serbuk Koko (Van Houten)
4)   Gula Merah
5)   Perasa Vanilla
6)   Baking Powder (Serbuk Penaik)
7)   Soda bikarbonat
8)   Susu Pekat Manissss
9)   Coklat Masakan (Van Houten)
10) Butter
11) Telur
12) Minyak Masak (takde dalam gambar)

Sebenarnya No. 9 (coklat masakan) tu tak perlu, boleh pakai serbuk koko je, sebab aku kan suka yg sedapppp je, so nak juga guna coklat bar, hehehehehhe




Ok, untuk Step Pertama,

1) 1 Cawan Gula Perang
2) 1 Cawan Serbuk Koko
3) 1 Cawan Susu kotak full cream
4) 1/2 cawan susu pekat manis
5) 1 cawan minyak masak

Cara nya :
Camporkan kesemua bahan dalam periuk, panaskan atas api, sambil kacau, sekejap je utk panaskan aje, tak perlu sampai nak berbuih pon, kacau selalu ye, agak² dah sebati tutup api ketepikan....sejukkan, ahkak tak sempat nak tunggu sejuk, heheheh




beginilah kira² rupanya setelah dikacau bersama itu....





Step Kedua :

1) 3 biji telur
2) 1 penutup esen vanilla

Cara² :
 Just pukul telur & esen tu je sampai sebati, punya lah senang...ok dah siap ketepikan






Step Ketiga :

1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 sudu soda bikarbonat
3) 1 sudu baking powder

cara² :
Campor ketiga² tepung dalam satu bekas, lagi bagus ayak bersama, tapi aku malas, hahahah gaul je gitu...

 




ok sekarang dah siap, tiga bahan ni, step seterusnya ialah...


 

nampak Bahan A, B, C tu, mula² campor C ke dalam A, gaulkan sampai sebati, bila dah rasa konfiden sebati, masukkan pula bahan B, sikit demi sikit...*koho koho*

(A+C) + B = ABC


haaa seperti ini ye, sikit sikit sampai lah dia sebati seperti ini...



 pergghhhh likat & pekat, manisssss berkrim, sebelum nk kukus ni dah sesudu selamat aku ngap, kikikikikikikiki



masokkan dalam loyang kemudian kukus selama 1 jam setengah (jangan lebih jangan kurang) disebabkan ini 1st time buat, keje aku kejap bukak penutup kukus ni, ye lah takut melimpah pulak adunan ni kan, seb baik just nice je dia naik...



 







siap je masak tros aku kuar kan & terbalekkan, heheheh of coz la sorok bahagian atas yg buruk tu kan......gebuuuu je nmpak tak...




ok last step, untuk topping kek coklat ni....

1) 1 bar coklat / 1 cawan serbuk koko
2) 1/2 cawan susu pekat manis
3)  1 sudu butter

just panaskan atas api, ahkak tak koser nak double boiling ke hape, dah pukul 3am ni beb, ngantokkkkkkk....bila dah cair tu angkat ketepikan, tros curah atas kek....



pergghhhhhhh so melting, siap coklat tu meleleh pastu gelabah tadah atas piring, ahhahah korang sila lapik guna dulang kalau taknak kejadian sama mcm aku berulang....


esoknya jugak kek ni habis licin kikikikikiki, tandanya sedapppppp la kan.....



bila semalam pgi keje, ramaiii la menanya kek, heheheheh maaf lah bukan tak nak bawak tapi pinggan saki baki coklat tu je ado, heheheheh, disebabkan taknak kecewakan kakak, & adik² di opis ni, malam tadi lagi seround mengukus kek ni, utk bawa ke opis pagi ni, 

tapiiiiiiiii...

topping nye di modified sket sebab manis bagi aku, susu manis tu dikurangkan, kemudian tambah serbuk koko sket, lepas tu bila dah cair atas api tu aku campor susu full cream ada la dalam dua sudu camtu....haaaaaa







pulak tu kukus kali kedua ni naik cantik, bulatttt je, cayalah kira second attempt ni ada peningkatan dari segi rupa, semenggah la sket kan, hehehehhehe


 pulak tu ada penambahan dari segi hiasan, hehehhee tabur coklat rice atas dia, nyum nyummmmmm


okkk....dah siap, simple kan, so kepada sapa² yg ambik resepi ni & bila buat tu sila bawak sket bg quality control ni rasa sket, hihihihiiihihhi....







p/s : menu nasik kerabu ahad lepas, ayam bakar sekali, resepi ayam bakar yg sama kat sini


ayam dibakar dengan pemanggang ajaib, meh tengok sini





DAH JANGAN TENGOK LAMA², ESOK NAK PUASA DAH, HEHEHEHE SELAMAT BERPUASA SEMUA










 ****************************** IKLAN *****************************


Korang teringin tak nak pergi SPA ??? mandi lulur, mandi susu, foot spa, facial semua, aku tau semua perempuan mesti suka kalau dibelai, di manja & semua nak kalau kulit badan halussssss, lembut, gebusssss je bila dipegang, di raba, ye dakkk???

Tapi aku tau nak pergi buat rawatan kat spa ni mahal, tak semua mampu nak jadikan perawatan bulanan, apatah lagi mingguan, dan aku tau ada yang malu nak bukak² baju, malu nak tunjuk bila kulit badan tak sekata, bertompok, gelap dan sebagainya..

Lagi sadis kalau korang jenis geli kena pegang, kena urut kena raba, hahahhaa dah cane nak pergi buat rawatan kat spa kan???

TAPIIIIIIIIII... don worryyy I FEEL U OLSS... Ni ada GOOD NEWS...

Nah ambik produk² spa yang dipacking untuk kegunaan korang sendiri kat rumah, maknanya buat sendiri, sentap sendiri, mandi lah sendiri, lagi best kalau ada hasben, so hasben sental kan.... mandi sama² gituuuu....


HARGA MURAHHHHHHHHH sangat... Yang Best nye hasil nye sama macam korang pi buat rawatan yang sama kat SPA tu... ha best tak best tak ???

Meh sini Klik..

Follow FB spadirumah - http://www.facebook.com/spadirumah
@spadirumah


 





Pada Yang Ada INSTAGRAM tu nak tengok feedback² customer yg berpuas hati dengan produk² ni, meh search Hashtag #spadirumahfeedback boleh view sendiri...

Tak ada Instagram, don worry meh klik sini.. SPADIRUMAH FEEDBACK


ATAU LEBIH SENANG WHATSAPP JE, senang boleh fast respond
011-33020582 (mush)

BYE... MUAH CIKED

















47 comments:

  1. Replies
    1. hehehhehe...cuba la, konfem tak terkeliur dah...:)

      Delete
  2. perghh nampak sedap ni.. boleh cuba ni tambahan yg kukus.. siapa takde oven boleh la try dengan kukus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa boleh la try, simpleeeee sgt u...

      Delete
  3. Salam kak nk tnye gula perang,soda bikarbonat n serbuk penaik ape2 brand boleh ker???

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tolong jawab eh : boleh saja..

      Delete
    2. ye betol, boleh je, ikut suka... :)

      Delete
  4. Nk tnye..1 cawan tu..cwan mnum teh kn ksk? Bukn mug ea

    ReplyDelete
  5. wah.. nampak sedap.. nt nak try la.. sesuai utk saya yg tak pandai baking2 ni..thankss bg resepi.. dah follow blog nie.. jemput follow blog sy pulakkss ye... trima kasih ^_____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx singgah...ok akan berdesup ke sana follow

      Delete
  6. Gula perang tu bole x gntikn ngn gula kastor?..salah beli la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, tak pasti la plk, maybe boleh, cuma rasa dia lari sket la, gula ;perang ni sedap sket...

      Delete
    2. boleh je. saya guna gula kastor ;)

      Delete
  7. Assalamualaikum kak, perghh lelehan air liur sheila takdapat dibendung... erhh nak buat kek kukus guna pemanggang ajaib. boleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sheila, ye pasti boleh, hehehehe okeh cepat² order pemanggang & guna resepi ni utk buat kek coklat moist coklat meleleh, hahahah

      Delete
  8. Salam kak.sgt2 terliur tengok kek ni.nk tanye 1sudu bikarbonat dgn 1sudu baking powder tu sudu kecil ke besar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, hai idah... hurm kak guna sudu penykat yg utk baking tu....biasa kedai2 jual kek ada jual..takpon kedai rm2 pon ado, heheheh

      Delete
  9. perghh...sedapnye..mmg da lama cari resepi kek coklat moist ni cume rajin tak rajin aje nak try..sobbss..alih-alih ke kedai jugak beli..huhu.. ni kalau rumah dekat mau ku tempah aje..huhu

    btw, do follow me back ye.. thnx! :)
    www.awesomehealthsupplements.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Salam...nk tye klu sy masak moist cake ni pkai rice cooker bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, alamak tak sure la..maksud u masak yg cairkan bahan2 tu ke atau utk kukus kek tu..kalau setakat nak masak kek tu je no hal boleh....

      Delete
  11. Asalamualaikum kak . Butter tak guna ker ? hehe ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...butter saya guna untuk topping coklat je...

      Delete
  12. Asslamualaikum kak..sy buat moist cke ari ni..4low akk nye resipi..dh sttle dh..tp topping xsiap lg sbb susu lupe bli..hehehhe.. xpe ke topping sy buat mlm ni?kek yg dh siap sy msuk pti dl..sbb nk potong esok kek ni..buat utk ayh sy smpena hri bapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...caaaaayunk dier... heheeh, boleh je masuk peti dulu... nanti nak topping dia keluarkan bia kek lembut sket, baru tuang topping..

      Delete
  13. Salam akak.. Nak tanya biasa saya buat topping guna serbuk coklat. Kalau guna coklat masakan topping kek tak mengeras ke bila masuk dalam peti ais?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, dia akan mengeras jugak, tapi bila nak makan nanti keluarkan dulu, nanti dia cair balik

      Delete
  14. Nak tny yg topping modified tu ade sukatan tak? Boleh share?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai saya just buat mcm ni, susu manis tu dikurangkan, kemudian tambah serbuk koko sket, lepas tu bila dah cair atas api tu campor susu full cream ada la dalam dua sudu camtu....

      Delete
  15. And bila masuk adunan dlm dulang kene gris dulang tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya just sapu dengan minyak masak je keliling loyang tu..

      Delete
  16. Sis kalau instead of kukus sy bakar takpe ke? sbb tmpt kukus sy kecik. haritu sy kukus tp xberapa menjadi sbb pengukus xdpt tutup habis. then sy terus masuk dlm oven alhamdulillah menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah pulak membakar sebab xde oven kat rumah, so kalau u buat ok, means ok je lah tu, momantai, hehehhehe

      Delete
  17. Sis..adunan perlu tutup ngan pape ke masa dlm pengukus tu? Mana la tau kot x blh kena air dr wap pengukus tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far saya takde tutup apa² kain ke apa, alhamdulillah adunan ok, momantai...

      Delete
  18. Akak. Kalau pakai oven kalau agak2 berapa lama yee. Sapa first time buat kek so x tahu sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee...sorry not sure yunk sebab kak kukus jer tau.... try n error la, sentiasa kena check kek tu..

      Delete
  19. hoh..terliur tgk kek cekelat ko..bole buat masa raya nanti ni..nyummsss...

    **nyesal view time pose.nyampahh iolss..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkih, alos biasa la, kang dah bukak puasa takde terliur dah..

      Delete
    2. bisa gak kalo toppingnya diletak Ferrero Rocher?

      Delete
    3. semua boleh, ikut kreativiti sendiri...

      Delete
  20. Salam sis..nk tny..yg step pertama tu klo kite nk wat double boiler bole ke x?

    ReplyDelete
  21. Kak sy dah try buat ikut sebijik resepi tp macam pahit sikit la. Kurang apa eh?

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati