04 July 2013

petua masak jemput² @ cucur @ cekodok yang sedap

haaaa...tak menahan kak ton nak bagi petua, budget masterchef , hahahah.......ok² sebenarnya cara masak jemput² @ cucur bilis ni semua orang tau ye dak, xyah nak petua sangat, letak tepung, letak garam, bawang ikan bilis, letak air kacau dah siap bole goreng, tapiiiiiiiii selalu tak korang buat jemput korang tu jadik macam liat, atau bila dah makin sejuk makin keras...haaaaa kannn... so memasak ni bukan perlu skill je tapi niat tu kna ikhlas, lagi² bila kita masak utk suami, utk anak² kn, masak jgn mulut menceceh je tak berkat nanti air liur je penoh dalam lauk tu, so bila masak baca bismillah, sambil masak selawat, berzikir semua tu, baru berkat kan...kan..

ok petua ni sebenarnya aku dapat dari mak aku, dannn mak aku pulak menuntut dari arwah mak mentua dia yakni nenek kesayangan kami semua yg aku pggil atok perempuan *sob sobbb rindu nenek, rindu kueh abok² nenek* 

menceceh lagi bila nk bg petua ni, heheheh, ok apa sahaja bahan yang korang nk bubuh dalam jemput² korang tu tak kisah, ko nak boh udang ke, ikan bilis ke, ketam ayam ikan segala bagai sukati, cuma cara nak bagi dia lembut ialahhhhhhhhhhhh jeng jeng jengggg

" masa nak bancuh tepung tu, isi air secukupnya kemudian baru kacau adunan tu, masa kacau tepung tu hanya sekali kacau je, bila air & tepung dah sebati cukup stop, makna kata jangan korang seronok sangat kacau lama² sampai tepung tu lunyai atau sebati "

 ha camni je rupanya, nampak kan mcm tepung tu still berketul² mcm tak sebati, tapiii itu yg buat dia lembut ... i like warna warni bahan dalam masakan





" ok petua kedua, masa nak menggoreng, pastikan minyak tu betol² panas, level paling tinggi, so bila masuk je adunan tu dia akan berdesing maknanya panas la minyak tu, bila dah agak kekuningan, terbalikkan tepung ni kemudian kecikkan sket api biar dia masak elok lps tu angkat..."






ha, nilah hasilnya, serius babe korang akan makan sorang sepinggan pon tak cukup, hehehehe jadi pastikan perut adalah sangat lapar masa nk makan ni, kihkihkih,

 takyah nak bentuk bulat² sangat, aku tau cara nak buat bulat tu tapiiiiii kalau korang just freestyle je adunan ni dalam kuali sebenar nya akan buat lebih sedap sebab nanti tang yang tepi² tu ranguppppp je...





 haaaa...tengokkk takyah nak caption apa² dah, dari gambar je dah boleh tau kan kesedapan jemput² @ cucur @ cekodok ni, ni aku masak malam tadi sebab azim taknak makan nasik, so dia request la cucur ni, yang paling bahagia adalah anak dara akak, si leisya yg suka makan, bahagia mak klu tgk anak² makan dengan gumbiranya, lagi² bila dipuji, " sedapnye mama masakk " mau tak kembang montot ko yg dah sememang nya kembang semangkuk tu, kikikiki




haaa faham tak, tu je petua dia sebenarnya & aku tau ramai je yg tau benda ni, ahhahahha ...bukan resepi power sangat kan, ye lah petua orang lama ni yang baik kita ikut, tapi seriusssssssss babe, sangat sedap, lembut, crispy di luar rangup didalam...sampai petang pon takkan liat...

aku kalau kat rumah tu, makan malam ke breakfast ke dapat jemput² ni tiga pinggan pon tak cukup azim & anak² makan, kira sebulan tu dalam dalam 10 kali lebih juga menu jemput² aku ni...

belum kira kat opis ada abang opis aku ni siap nak beli sebekas aku jual RM3, ahhahaha punya dia suka ngan jemput² aku ni, & sorang lagi peminat setia cucur aku ialah kak ina, PA dato' kat opis ni, memang cukup suka kan kak, dh banyak kali aku ajor pon dia tetap takmo, nak jugak yg aku buat bawak ke opis sebekas khas utk dia je...


p/s : agak lama juga tak masak cucur utk kak ina kan, minggu depan nak puasa dah, hehehehhe






 ****************************** IKLAN *****************************


Korang teringin tak nak pergi SPA ??? mandi lulur, mandi susu, foot spa, facial semua, aku tau semua perempuan mesti suka kalau dibelai, di manja & semua nak kalau kulit badan halussssss, lembut, gebusssss je bila dipegang, di raba, ye dakkk???

Tapi aku tau nak pergi buat rawatan kat spa ni mahal, tak semua mampu nak jadikan perawatan bulanan, apatah lagi mingguan, dan aku tau ada yang malu nak bukak² baju, malu nak tunjuk bila kulit badan tak sekata, bertompok, gelap dan sebagainya..

Lagi sadis kalau korang jenis geli kena pegang, kena urut kena raba, hahahhaa dah cane nak pergi buat rawatan kat spa kan???

TAPIIIIIIIIII... don worryyy I FEEL U OLSS... Ni ada GOOD NEWS...

Nah ambik produk² spa yang dipacking untuk kegunaan korang sendiri kat rumah, maknanya buat sendiri, sentap sendiri, mandi lah sendiri, lagi best kalau ada hasben, so hasben sental kan.... mandi sama² gituuuu....


HARGA MURAHHHHHHHHH sangat... Yang Best nye hasil nye sama macam korang pi buat rawatan yang sama kat SPA tu... ha best tak best tak ???

Meh sini Klik..

Follow FB spadirumah - http://www.facebook.com/spadirumah
@spadirumah


 





Pada Yang Ada INSTAGRAM tu nak tengok feedback² customer yg berpuas hati dengan produk² ni, meh search Hashtag #spadirumahfeedback boleh view sendiri...

Tak ada Instagram, don worry meh klik sini.. SPADIRUMAH FEEDBACK


ATAU LEBIH SENANG WHATSAPP JE, senang boleh fast respond
011-33020582 (mush)

BYE... MUAH CIKED

21 comments:

  1. TERBAIKKKKKK ler cucur jijie ni...kikikikikiki...tingat lg dpt je sebekas cucur jijie konfem x bagi sape2 dah (sanggup mkn sorang2)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tau, ni mesti kak ina, hahahahha, ok esok ji buat lagi sebekas..

      Delete
  2. buat time posa la nnti...menu berbuka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pon boleyy....selero maso berbuko nanti... :)

      Delete
  3. Skali kacau tu mcm mane ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali kacau maksudnya, isi air cukup2 untuk tepung, kacau dua tiga kali je untuk larutkan tepung tu dengan air, lps tu dah, jgn nak usik² dah... sudu & tros goreng je...

      Delete
  4. sedapnya... nak buatlah petang ini..

    tq
    -mamailman-

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh....mmg sedap..selamat memasak..

      Delete
  5. Wah . Sodapnye cucur ni kak . Syasya nk jgak . Betullah apa akak ckp , makin lme klau biar jemput ni , mkin keras , hehe , tu yg x sodap tu . Hihii , boleh try ni . Nasib baek x meleleh air liur ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai syasya...hehehe pasni bole try resepi ni ya..

      Delete
  6. Waduh, di buln pose trjumpe entry cokodok ni, mnggoda sungguh...(armilastyle.blogspot.com)

    ReplyDelete
    Replies
    1. armila, hehehhe boleh je balik ni berbuka dengan jemput² pulak... ehhehe

      Delete
    2. Wokeh, tgh tgu ms yg sesuai...eceh...jemput ke blog sy mush

      Delete
  7. Letak air pns@air biasa jer?

    ReplyDelete
  8. eish! sedap! nak g buat la ..huhu

    kalau free jom join GA MG :)
    http://melangkaugarisan.blogspot.com/2014/08/1st-giveaway-by-melangkau-garisan-with.html
    salam kenal sis ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila...yg penting ikut petua tu, hehehe

      Delete
  9. petang ni nak buat cucur bawang..terjumpa petua ni..tq...

    jemput singgah blog saya..

    http://momsbeautyshoppe.blogspot.com/2014/09/10-petua-mencerahkan-dan-memutihkan.html

    ReplyDelete
  10. Ok,nak msk cucur bili s pagi ni. Tq dear for sharing.

    ReplyDelete
  11. Mmg sedap, mama kita cerewet bab masak n makan.tpi 3 kali tambah makan cucur ni. Hihih. Siap puji sedap ibu Qalif masak Cucur. Thanks kak. The tips sgt useful utk beginner mcm saya.

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati