18 January 2013

Resepi Mashed Potato ala KFC

heee masih ada yang sudi rupanya....



Kisah masak² dan masak dan masak menu western yg tak sudah mggu lepas, so ada my buddy from Zaman student di Politeknik Shah Alam sudah request la ini recipe...ingatkan nak peram dulu kan resepi ni, hehehheeh...ok mama, since ko dah request aku tulis khas untuk ko & lain2 juga...nanti buat sedap² untuk baby ko Jannah ye....

hai baby jannah, nanti minta mama awak buat mashed potato utk awak ye...



Here's the recipe...copy paste cepat... ;)


Bahan-bahan Resepi Kentang Putar (Kentang):

8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong sama besar
2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit.
3. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari atas api.
4. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
5. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
6. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.

Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy) Kentang Putar:
1 labu bawang besar (ditumbuk) - aku potong dadu je
2 ulas bawang putih (ditumbuk) - aku potong dadu je
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
2 kiub ayam knorr
secukup rasa serbuk lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang. Biarkan dia caramelized (bertukar warna sedikit perang (warna caramel))
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan tumis sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Siap, hidangkan sos yang dah siap bersama kentang putar.

 ok...sudah paham....kalau tak paham rujuk pict dibawah ye...






lenyek kentang



 masuk butter



 kalau lenguh mengacau adunan tu, boley mntak tlg askar² yg lain, hahah



 si aqeef ni lebey nak tgk tv je



 masuk susu









masuk lada hitam & lada sulah


SIAP






 ****************************** IKLAN *****************************


Korang teringin tak nak pergi SPA ??? mandi lulur, mandi susu, foot spa, facial semua, aku tau semua perempuan mesti suka kalau dibelai, di manja & semua nak kalau kulit badan halussssss, lembut, gebusssss je bila dipegang, di raba, ye dakkk???

Tapi aku tau nak pergi buat rawatan kat spa ni mahal, tak semua mampu nak jadikan perawatan bulanan, apatah lagi mingguan, dan aku tau ada yang malu nak bukak² baju, malu nak tunjuk bila kulit badan tak sekata, bertompok, gelap dan sebagainya..

Lagi sadis kalau korang jenis geli kena pegang, kena urut kena raba, hahahhaa dah cane nak pergi buat rawatan kat spa kan???

TAPIIIIIIIIII... don worryyy I FEEL U OLSS... Ni ada GOOD NEWS...

Nah ambik produk² spa yang dipacking untuk kegunaan korang sendiri kat rumah, maknanya buat sendiri, sentap sendiri, mandi lah sendiri, lagi best kalau ada hasben, so hasben sental kan.... mandi sama² gituuuu....


HARGA MURAHHHHHHHHH sangat... Yang Best nye hasil nye sama macam korang pi buat rawatan yang sama kat SPA tu... ha best tak best tak ???

Meh sini Klik..

Follow FB spadirumah - http://www.facebook.com/spadirumah
@spadirumah


 





Pada Yang Ada INSTAGRAM tu nak tengok feedback² customer yg berpuas hati dengan produk² ni, meh search Hashtag #spadirumahfeedback boleh view sendiri...

Tak ada Instagram, don worry meh klik sini.. SPADIRUMAH FEEDBACK


ATAU LEBIH SENANG WHATSAPP JE, senang boleh fast respond
011-33020582 (mush)

BYE... MUAH CIKED

25 comments:

  1. Bagus la mush ni, siap dengan resipi lagi..tengs dalink

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, resepi cilok google je tu, rata2 dah bloggers bg resepi ni, hehehhe, tengs kak..

      Delete
    2. sedap resepi tuh, thanks ajar cara nak buat, tapi sya modified guna tepung gandum sebab tepung jagung dah habis, anyway thanks sgt2 sis.

      Delete
    3. thanks kak ajar resepi ni, sedap, sya dah try buat tapi cuma modified guna tepung gandum sbb tepung jagung dah habis, anyway thanks kak mush :-)

      Delete
    4. kalau jadik ok je, asalkan rasa tak lari from track..

      Delete
  2. wahh macm sedap jee
    http://nurulnamasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. weeeee...thanks yekk..siap print screen wasapp n pic tue yg xtahan tue...glamer mak kejap..hhahahaha okeh2 akan dicuba asap..thanks again...*hugs*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe...sesaje kasik kawan gelmer, hahah, jgn tak buat ye, letih aku buat entri, hunhunhun

      Delete
  4. kuahnya macam terlebih pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu terpulang pd selera masing², saya mmg suka kuah banyak sket, kalau u suka kuah sikit, kurangkn je... :)

      Delete
  5. nak pakai kentang ape yang sedap?(noob here) tetibe nak blaja buat mashed potato tp xtau kentang ape yang sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe...saya main beli je kentang yg jual kat kedai & pasaraya tu...semua boleh je..

      Delete
  6. cdap ner ...titew dh wat dh... nyum9

    ReplyDelete
  7. Thanks kongsi resepi ni, dah try mmg menjadi!! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama²...buat sendiri lebih sedap kan, sebab kita buat dengan kasih sayang..erkk

      Delete
  8. sy buat x brp menjd.. tp nnt nk buat lg la

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe emi, practice makes perfect kan, ok lepas ni cuba lagi, hahaha

      Delete
  9. Replies
    1. raihanna, thanx jugaaa... cubalah nanti mmg sedap

      Delete
  10. nak cuba lah..kalau susu segar takde leh letak susu tepung tk?

    jemput blog sy www.rehanswardrobe.blogspot.com

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati